Zöld terasz télen is

2023.11.30.

Több ügyfelünk azzal keres meg minket, hogy nem utolsó szempontként szeretné átteleltetni növényeit a zárt teraszán. Nézzük meg, hogyan csinálják ezt a profik, illetve a teraszok.hu ad pár hasznos tanácsot is a növényválasztáshoz mai blogcikkében.

Közelednek a hűvösebb napok, érkezik a hó és az éjszakai fagyok is. Az üvegfalakkal körülvett, zárt terasz kellemes időjárást nyújt hűvös, hideg időben is. Többen télikertnek, mi inkább 4 évszakos terasznak hívjuk ezeket a csodás tereket, amit több szempontból is kihasználhatunk, azonban ma a növényekről és a zöld teraszokról lesz szó. 

Milyen növényeket tudunk eltartani télen a zárt teraszunkon, illetve hogyan célszerű a növények helyét kialakítanunk? 

 

Sok növényt tarthatunk a teraszunkon nyáron, de ősszel-télen sem kell zöld nélkül maradnunk, hiszen kis odafigyeléssel csodás miliőt varázsolhatunk ebből a helyiségből. Fontos, hogy a télikertben megfelelő mikroklímát alakítsunk ki a növényeink számára. Figyeljünk arra, hogy: 

  • a hőmérséklet megfelelő legyen. A növények általában 8-10 fok között is eltarthatóak télen. Ha hűvösebb idő alakul ki a teraszon, akkor megfelelő fűtéssel megoldható a probléma. Használhatunk klímát egy temperált 10 fokos hőmérsékleten vagy elektromos fűtőtestet és infrapanelt is. 
  • ha hűvösebbre fordul az idő és a folyamatos temperált hőmérséklet nem megoldható hosszú távon, akkor a növények tövét védeni kell takarással vagy hőszigeteléssel a leghűvösebb hetekre. 
  • a teljesen üvegből épített üvegtetős-üvegfalas teraszok általában melegebbek. Ügyfeleinknek azt szoktuk mondani, hogy napos idő esetén, a külső hőmérséklethez képest 10-13 fokkal melegebbre melegszik a benti hőmérséklet. 
  • a növények párásítják a teret, ezért figyelnünk kell a gyakori, naponta történő szellőztetésre. 
  • a zöldeknek szükségük van fényre, ez az üvegfalakkal körülvett, zárt teraszon megkapják, így megfelelő természetes fényhez juthatnak, egészségesebb, zöldebb leveleik lehetnek és többször virágozhatnak is. 

 

Növényajánló a téli teraszon

teraszok.hu növények

Melegkedvelők például a citrusfélék (Magyarországon is egyre elterjedtebb és kedveltebb a mini citromfa, a mandarinfa vagy a kumquat.) Nagy a fényigényük és megfelelő vízellátást igényelnek. Díszíthetjük teraszunkat a legkedveltebb orchideafajtákkal is, nálunk leginkább a pillangó orchidea a legáltalánosabb (szereti a meleget és a párás helyet, könnyen nevelhető, kezdő orchidea tartóknak ideális választás. Sokkal jobban tűri a hideget a csónakorchidea. Nagy, szimmetrikus leveleiről kapta nevét, melyek egy csónakra emlékeztetnek. Nagy virágai miatt igazán látványos és népszerű virág, mely egész évben képes virágot hozni. Növekedésükhöz nagyobb teret igényelnek, így talán legcélszerűbb választás ez utóbbi lehet a télikert díszítésére. A páfrányok és a kaktuszok is szeretik a télikertek klímáját, ha kisgyerek van a családban (esetleg háziállat), akkor a kaktuszokkal csak óvatosan. A hibiszkuszok nagyobb teraszokon tarthatók el, hiszen gyorsan és terebélyesen nőnek, azonban pompás virágokat hoznak megfelelő gondozás mellett. A leandereket sokan kintről az előszobába, pincébe, műhelybe viszik a fagyok elől, azonban a zárt terasz tökéletes választás az átteleltetésre. 

Hogyan telepítsük tele növényekkel a teraszunkat? 

  • Ismerjük meg a teraszunk adottságait – fényes, napos vagy árnyékos? 
  • Mekkora a teraszunk? Kis területen helytakarékos növényeket célszerű tartani vagy látványosabb megoldásként szóba jöhet függőleges zöld fal kialakítása is. Ha nagy a helyünk, akkor több a választás lehetősége. 
  • Használhatunk állványokat is, így vizuálisan is érdekes hatást érhetünk el és így elhelyezve az összes növényünk megfelelő fényhez jut. 
  • Vásároljunk színes, érdekes vagy akár vicces alakú virágkaspókat, melyekkel szintén feldobhatjuk a helyiséget. 

Téliesítés kisokos – hogyan teleltessük át kerti növényeinket zárt teraszunkon? 

Ha a nyáron, jó időben kint tárolt növényeinket visszük be a teraszra, akkor bevitel előtt vizsgáljuk át a növényt, nincsenek-e rajta kártevők, bogarak, nem beteg-e a levele. Az elszáradt, régi leveleket szedjük le. A téli, pihenő időszakban csökkentsük az öntözések gyakoriságát, de ne hagyjuk kiszáradni növényeinket. Mivel a téli levegő szárazabb, így szükséges lehet a levelek vizes permetezése alkalmanként. Célszerű az átültetést is ekkorra időzíteni, a friss talaj jót tesz a növényeknek. 

 

Most tervezi teraszát? Íme pár hasznos tipp szakértőnktől:

Összefoglaló

Az üveg oldalfalakkal való bezárás melegebb klímát teremt, így télen-nyáron megfelelően kihasználhatóvá válik a teraszunk. Fentiek figyelembevételével könnyen felöltöztethetjük akár nyáron, akár télen teraszunkat. Most, hogy közelednek az ünnepek, a karácsonyi fényfüzérekkel, díszekkel, manókkal, koszorúkkal még inkább meghitté varázsolhatjuk kertünket, teraszunkat. Erről következő blogcikkünkben részletesen is olvashat!