Teraszberendezés: kényelem és stílus

2024.03.28.

Alighogy elmúlt a hideg évszak, beköszöntött észrevétlenül a tavasz, a teraszok újra a figyelem középpontjába kerültek. Legjobb esetben a teraszunk az otthonunk kiterjesztett részei, így lehetőséget kínálnak arra, hogy kényelmesen élvezhessük a friss levegőt és a természet közelségét is már márciusban is. A teraszokat nem tekinthetjük különálló tereknek, hanem itt megvalósulhat az otthon kényelmes és stílusos kiterjesztése. Ennek megfelelően fontos szerepet játszik a teraszok berendezése és bútorzata is. Ebben a cikkben áttekintjük a teraszok berendezésének néhány fontos szempontját, beleértve a bútorok kiválasztását és az egyes anyagok előnyeit és hátrányait.

 

Bútorok kiválasztása: funkció és kényelem

Amikor teraszbútort választunk, figyelembe kell vennünk a kényelmet, a funkcionalitást és a stílust is, erről korábbi blogcikkeinkben is ejtettünk már szót. Gondoljuk át, mit szeretnénk a jövendőbeli teraszunkon csinálni, mire használnánk? Tervezzük meg, beszéljük át családunkkal a jövőbeli terveinket! Egy lapon le is rajzolhatjuk terveinket, skicceket készíthetünk. Mi kerüljön bele: grillsütő, ülőgarnitúra vagy egy komplett étkezőasztal székekkel? Ehhez mérten kell a terasz méretét is megválasztani, ha van rá lehetőségünk!

Olyan bútorokat érdemes választani, amelyek kényelmesek és praktikusak. Asztalok és székek, napozóágyak, hinták vagy akár kanapék – a lehetőségek tárháza végtelen. De nem mindegy a minőség és az anyaghasználat!

Itt megtekinthető a teraszok.hu kínálata:

Teraszbútorok

A kényelem az egyik legfontosabb szempont, hiszen a teraszokat általában arra használjuk, hogy kikapcsolódjunk és pihenjünk. Kényelmes ülőalkalmatosságok (párnázott székek vagy kanapék) tökéletesen arra, hogy elmélyüljünk egy fantasztikus történetben egy könyv segítségével. Így hosszabb ideig élvezhetjük a teraszon töltött időt anélkül, hogy elgémberednének végtagjaink.

A funkcionalitás szintén fontos szempont, különösen akkor, ha a terasz egyben étkezőhelyként is szolgál a család számára. Ebben az esetben olyan bútorokat kell választanunk, amelyek lehetővé teszik a kényelmesen elfogyasztott vacsorát vagy bármilyen más étkezést és a kényelmes beszélgetést is.

A stílus szintén meghatározó tényező, hiszen a teraszoknak célszerű illeszkednie a házunk, lakásunk hangulatával is. Választhatunk modern, minimalista vagy rusztikus vidéki stílusú kiegészítőket is. A teraszbútorok kiválasztásakor mindenképp fontos, hogy a stílus harmóniában legyen a környezetével.

Az anyagok kiválasztása szintén fontos szempont, hiszen ezek meghatározzák a bútorok kinézetét, tartósságát és persze az árát is. Mint korábban említettük, a fa, a műanyag és a fém népszerű anyagok a teraszbútorok készítéséhez. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik anyagnak vannak sajátosságai, előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell vennünk a választás során. Nézzük, mik ezek!

 

Kültéren használható anyagok előnyei és hátrányai

 

Fa

A fa teraszbútorok időtállóak és természetes megjelenést kölcsönöznek a terasznak. Egy fa bútor szép és meleg hangulatot teremt, ráadásul könnyen elérhető és a legtöbb stílushoz és környezethez illeszkedik. Figyelembe kell vennünk, hogy a fa idővel megváltozhat, különösen, ha nem megfelelően tartjuk karban. Rendszeres kezeléssel a fa bútorok sokáig megőrzik szépségüket és tartósságukat.

Forrás: Canva

Műanyag

A műanyag teraszbútorok könnyűek, tartósak és könnyen tisztíthatóak. Ráadásul olcsók is. Ezek igénylik a legkevesebb karbantartást. A minőségi műanyag bútorok általában drágábbak.

Fém

A fém teraszbútorok modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek a terasznak. Ezek általában könnyen tisztíthatók és ellenállnak az időjárás viszontagságainak is. A fémbútorok erősek és strapabíróak. Amely terasz erősen szeles vagy gyakran esik eső, bever esetleg oldalról egy-egy nagyobb vihar esetén, oda szuper választás. De nem mindegy, milyen fémről beszélünk! Egyes fémbútorok hajlamosak lehetnek a rozsdásodásra, különösen, ha nem megfelelően védjük őket. A teraszok.hu kínálatában csak megfelelő felületkezelésű alumínium bútorokat talál. Mi minden ügyfelünknek ezt ajánljuk.

Forrás: Canva

Összegzés

A teraszok berendezése fontos lépés annak érdekében, hogy otthonunk „kerti nappalija” stílusos és kényelmes legyen. A legfontosabb lépés a megfelelő bútorok kiválasztása, valamint az egyes anyagok előnyeinek és hátrányainak figyelembevétele. Akár fa, műanyag vagy fém bútorokról van szó, válasszunk olyan darabokat, amelyek megfelelnek az igényeinknek és a teraszunk stílusának. Emellett ne hanyagoljuk el őket, mert rendszeres karbantartásra is szükség van annak érdekében, hogy bútoraink hosszú élettartamúak legyenek, és sokáig élvezhessük a teraszunk nyújtotta kényelmet és szépséget.

 

Hogyan rendezte be teraszát Szujó Zoltán? Itt megnézheti!