Terasz tervezés alapjai – funkcionalitás és kényelem

2024.03.04.

A teraszunk kialakítása és tervezése nem csupán az otthonunk kültéri részének megjelenéséről szól! A teraszunknak olyan funkcionalitást és kényelmet kell biztosítania számunkra, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kiélvezzük a szabad levegőt, a kertünket, a családunkkal töltött időt. Mai blogcikkünkben ahhoz adunk tanácsot, hogyan célszerű kialakítanunk jövőbeli praktikus és esztétikus teraszunkat, miközben figyelembe vesszük az időjárási és környezeti tényezőket is.

Mik a legfontosabbak, amikről nem feledkezhetünk meg?

  • Funkcionalitás
  • Kényelem
  • Méret
  • Fekvés-elhelyezkedés
  • Anyagválasztás
  • Növények, kert figyelembevétele
  • Árnyékolás
  • Világítás és egyéb extrák

Forrás: canva.com

Nézzük részletesebben!

Funkció

A terasztervezés első lépése a funkcionalitás és kényelem maximalizálása. A teraszunknak olyan térnek kell lennie, ahol szívesen töltünk időt egyedül, családunkkal vagy akár barátainkkal. Elkölthetjük itt reggelinket, vacsoránkat, pihenhetünk egy könyvvel vagy fogadhatjuk barátainkat grillpartira, de társasjátékozhatunk is gyerekeinkkel. Fontos átgondolnunk, mire szeretnénk majd használni a teraszt. Elrendezése és berendezése, fedésének kiválasztása is ennek kell megfeleljen.

Méret

Ha gyakran tartunk kerti partikat, nagy a baráti társaságunk, családunk, akkor fontos a megfelelő méretű étkezőasztal és a kényelmes székek elhelyezése. Ha viszont inkább pihenésre használnánk ezt a teret, akkor kényelmes kanapéról, esetleg kültéri babzsákról érdemes gondoskodnunk. Ne feledkezzünk meg a berendezés stílusáról sem! Egy modern stílusú lakás esetén válasszunk letisztult, egyszerű bútorokat és kiegészítőket. Egy vidéki hangulatú házhoz inkább rusztikusabb, fa alapú megoldások illenek inkább.

Tájolás

A terasz elhelyezkedése és tájolása döntő lehet abból a szempontból, hogy a déli teraszok sokkal több napfényt kapnak, mint például északi vagy keleti társaik. Fontos a környezet figyelembevétele is – van-e nagyobb fa, mely árnyékot ad, mi veszi körül…stb. Fontos az időjárási viszonyok figyelembevétele is. A napfényes déli oldalon fontos lehet az árnyékolás lehetősége, míg egy nedvesebb klímájú északi területen az időjárásálló anyagok jelentősége nő meg.

Anyaghasználat

Ha már az anyaghasználatnál tartottunk, fontos megemlíteni, hogy az időjárásálló és tartós anyagok használatával a teraszunk hosszú éveken keresztül képes megőrizni szépségét és funkcionalitását. Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás és bizony a hosszú évek alatt erről mi magunk is megbizonyosodtunk. Épp ezért ma már csak és kizárólag prémium kategóriájú anyagokkal és termékekkel dolgozunk.

Szabó Gábor – cégünk tulajdonosa és értékesítési vezetője ebben a videóban épp erről beszél.

Burkolatok

Nem csak a teraszunk fedésének, oldalfalainak kell tartós anyagból készülnie, fordítsunk figyelmet a berendezésre is! Legyenek a bútoraink könnyen tisztíthatóknak és megfelelően karbantarthatóak is (a teraszok karbantartásáról hamarosan bővebben olvashat blogbejegyzésünkben). Népszerű anyag a kültéri burkolatok és bútorok esetében a műanyag, a fa, a kő és a fém. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így fontos átgondolni, hogy melyik anyag illik leginkább az adott terasz stílusához és igényeihez.

Növények

Berendeznénk teraszunkat élő növényekkel, zöldekkel? Semmi akadálya! sőt, így sokkal komfortosabbá válik a tér, még közelebb kerül hozzánk a természet. De vigyáznunk kell rá, milyen növényeket választunk. Erről korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk itt:

Zöld terasz télen is

Árnyékolás

Ha az időjárási viszonyoknak megfelelően használható teraszt szeretnénk kialakítani, akkor megfelelő árnyékolásról, szél és eső elleni védelemről is gondoskodnunk kell. Válasszuk ki tetőfedésünket ennek megfelelően (egy üvegtető a legjobb megoldás eső elleni védelemre, a pergolákkal nagyon kellemes, friss levegő érhető el a bioklíma révén) és ne feledkezzünk meg a megfelelő árnyékolók kiválasztásáról sem. Napernyők, tetőárnyékolók, zip screenek segíthetnek megvédeni a teraszt a túlzott napsütéstől!

Extrák

Ejtsünk szót a kényelmi funkciókról, az extrákról is, mint a világítás, dekorációk. Esti használat esetén szükséges a megfelelő világítás biztosítása. Hangulatos kültéri lámpákkal, fényfüzérekkel, de a mai modern fedések esetében beépített LED világítással fokozhatjuk a teraszunk atmoszféráját. Egy-egy stílusos elemmel, dísszel (párnák, szőnyegek) kiegészítve még hangulatosabb lehet „kerti nappalink”.

Összegzés

Összességében tehát fontos a terasztervezésnél a funkcionalitás, a kényelem, az időjárási viszonyok figyelembevétele és az esztétikai szempontok összehangolása is. Legyen a terasz egy olyan hely, ahol mindig élvezhetjük a szabad levegőt és a kényelmet egyaránt, ugyanakkor hosszú távon is megőrzi szépségét és praktikusságát.

Segíthetünk? Kérjen szakmai segítséget kollégáinktól már az első lépésnél!

Kapcsolat