Téli kerti és terasz dekoráció ötletek

2023.12.20.

Közeledik a karácsony, a legtöbben az év végi időszakra feldíszítik erkélyüket, kertjüket, teraszukat. A dekoráció sokféle lehet, nézzünk ezek közül párat!

Ötletek a terasz hangulatossá tételére – dekorációs tippek a teraszok.hu segítségével

A téli dekorálás során a legtöbb ember célja a meghitt, meleg hangulat megteremtése az adventi időszakra. A fény fontos szerephez jut a legsötétebb hónapokban, hiszen az esti séták során jó benézni a kertekbe, házak ablakára, ahol fényfüzérek gyúlnak, gyertyák égnek, lámpások világítanak és teremtenek meghitt hangulatot.

Nem csak a fák törzsére, örökzöld növényeink leveli közé csempészhetünk apró fényeket, erkélyünk korlátjára, ablakaink keretére is ragaszthatunk fényfüzéreket. Ha teraszunk van, akkor a tetőt tartó gerendákra lógathatunk lampionokat, villanykörtéket, kültéri rizslámpákat. De használhatjuk a terasz tetőjének lábait is dekorálásra. Ha okos megoldásban gondolkodunk, akkor a házunk vezérléséhez csatlakoztathatjuk az alkonykapcsolóval ellátott világításrendszerünket a kertben, de akár időzítővel ellátott dugalj is megteszi.

Referenciafotó – Teraszok.hu elhúzható üvegfalak

Üvegfalakkal körbezárt terasz esetén a kerti bútoraink védetté válnak a zord időjárás ellen, egy kis fűtéssel (akár egy infrapanel, akár egy kisebb elektromos radiátor is elegendő lehet teraszunk befűtésére szükség esetén) pár órára kellemesen kihasználható teret nyerünk a téli hónapokra is. Képzelje csak el, milyen szép bentről a fűtött teraszról nézni, ahogy szállingózik a hó és a pelyhek szikráznak a sötétben. Mintha eggyé válnánk a természettel. A kerti bútorokat kényelmessé, meleggé tehetjük egy-egy puha takaróval, párnákkal. A textíliák öltöztetik a teret és meleg hangulatot sugároznak. Téli színek használatával is karácsonyi hangulatot varázsolhatunk, mint a piros, a zöld vagy a fehér. A kék és a fehér együttes használatával a havas tájat idézhetjük meg, ehhez műhavat is használhatunk.

A kinti asztalunkra terítsünk ünnepi terítőt, de szép tálakkal, bögrékkel, gyertyatartóval vagy akár egy kinti adventi koszorúval is kellemes hangulatot teremthetünk.

Dekorációk készítése

Bátran vágjunk bele ünnepi dekoráció készítésébe! Készítsünk hóspray-vel befújt tobozokat, arannyal lefújt gesztenyét, tobozt vagy leveleket, makkokat. A hűvös időt is bíró növényeket ültessük balkonládába – árvácskát, borókát, díszkáposztát, örökzöldet (például mini tuját vagy mini cserjét), majd öltöztessük fel apró ledsorral a növényeket. Ezt erkély korlátjára, ablakpárkányra, terasz korlátjára is tehetjük.

Gyűjtsünk szép ágakat, gallyakat, kössük őket rőzseként egy csokorba egy szép mintás szalaggal átkötve.

Egy téli tálat töltsünk meg termésekkel, kövekkel, tobozokkal, majd rejtsünk közéjük micro LED fényeket.

Készítsünk madárkalácsot házilag, aztán függesszük fel őket kertünk fáinak ágaira, vagy a teraszunkon lévő növényekre, így közelről figyelhetjük meg a madarak téli életét.

Készítsünk madáretetőt és gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen benne eleség szárnyas barátainknak.

forrás: Canva

Minden régiből lehet valami új! 

Van egy régi szánkója? Ne csak a hóban használja, állítsa ki kerti dekorációnak vagy vendégfogadónak a teraszra! Tegyen rá örökföld ágakat (fenyő, magyal), tobozokat, gallyakat vagy egy kocka szalmát. Egy nagy, színes masnival is átkötheti.

Van egy létrája, amit télen nem használ? Nyitssa ki, a fokok közé áthidaló léceket téve kis polcocskákat nyer, ezt díszítheti téli mécsesekkel, gyertyákkal, növényekkel.

Van egy nagy fa ládája? Készítsen belőle asztalt! Csiszolja le, fesse át, terítse le, de ha kedveli a természetközeli, nyers megoldásokat, akkor natúran is hagyható, rusztikusabb hatást kelt. Erre is tehet dekorációt vagy lámpásokat is.

Van egy régi csizmája vagy gumicsizmája, amit már kinőtt a gyerkőc, esetleg kilyukadt, nem használják? Készítsen belőle virágtartót! Töltse meg földdel és ültessen bele árvácskát!

Minden régiből lehet valami új!

Referenciamunkáink közül egy szépen felöltöztetett teraszt mutatunk Győr mellől:

 

Amennyiben további terasz inspirációra vágyik, úgy kövesse blog bejegyzéseinket!